Een senior developer over zijn passie voor no-code

Dennis Stoelwinder

Als developer kan het idee van applicaties ontwikkelen op een no-code platform je de rillingen op het lijf bezorgen. Je hebt jaren geïnvesteerd in het meester worden in talen zoals Javascript en Ruby on Rails en dit vervangen door een methode zonder code klinkt alsof je jouw ervaring bij het grofvuil zet. Toch is dit niet het geval en is no-code juist een goede aanvulling op jouw carrière.

Verdieping in het spectrum

No-code is de logische volgende stap in de ontwikkeling van het IT-landschap. Net zoals de cd en mp3 dat waren op vinyl. Audiofielen zagen de opkomst van digitale muziek als een inferieure manier van muziek en namen het niet serieus. Het mistte de warmte van analoog geluid en was niet tastbaar. Uiteraard heeft analoog zijn charmes, maar als je enkel vanuit dit oogpunt kijkt, mis je de geweldige innovatieslag die muziek heeft gemaakt.

Holder zoekt Holderianen

De meest geniale nummers worden op enkel een laptop gemaakt en iedereen kan on-demand horen wat hij wilt, waar hij wilt. Er is nog steeds plaats voor vinyl en er is ook een compleet nieuwe omgeving van kansen, creatie mogelijkheden en innovatie. Digitale muziek heeft analoog niet vervangen, het is een verdieping in het spectrum. Dat is no-code ook voor applicatie-ontwikkeling.

Een goed gesprek met...

Als niet developer aan een developer uitleggen waarom ontwikkelen met no-code hartstikke tof is, is niet echt handig. Daarom vroegen we het aan Dennis Tel, senior developer bij het no-code platform Betty Blocks. Hij weet als geen ander wat de uitdagingen zijn voor IT en wat de meerwaarde van no-code is. 

Waarom zijn developers terughoudend over no-code?

Wij als developers zijn trots op ons vak. Goed leren programmeren is lastig en neemt veel tijd in beslag. Je vindt een zekere vreugde in die uitdaging. Ik denk dat dit de grootste reden is dat developers niet enthousiast zijn over het no-code concept. Het klinkt een beetje als een ‘shortcut’ waarbij onze vaardigheden niet meer nodig zijn. Het idee dat je zonder coderen complexe applicaties kunt maken, klinkt bij developers vreemd in de oren. Daarnaast hebben veel developers niet van no-code gehoord of hebben zich er nooit in verdiept.

Wat is de kracht van no-code?

Een grote uitdaging in IT is gehoor geven aan de alsmaar groeiende vraag naar applicaties. Het is een grote uitdaging om huidige IT-systemen te beheren, terwijl ook de organisatie verandert. Om al deze processen te bewaken en door te ontwikkelen is tijdrovend en complex. Juist voor deze omstandigheden is een no-code oplossing de uitstekende tool voor developers. Uiteindelijk is het doel om de business en IT dichter bij elkaar te brengen en dat kan je met een no-code platform perfect.

Wat is een uitdaging die met no-code eenvoudig op te lossen is?

Voor de IT-afdeling is shadow-IT een van de belangrijkste problemen om te voorkomen. Onze rol als developer is om het bedrijf zo goed mogelijk te bedienen. Applicaties die zonder IT-kennis zijn ontwikkeld, zijn applicaties die op een gegeven moment door IT moeten worden onderhouden. Applicaties die slecht ontwikkeld zijn, zorgen uiteindelijk voor grote problemen.

Shadow-IT is de grootste blokkade om effectieve innovatie in organisaties teweeg te brengen. Met no-code hebben organisaties een tool waarmee ze snel en eenvoudig IT-oplossingen kunnen ontwikkelen die gewoon goed werken.

Wat vind jij tof aan no-code?

We leven in een tijdperk waarin wendbaarheid een van de belangrijkste eisen is voor een organisatie.
No-code applicatie-ontwikkeling stelt bedrijven in staat om sneller te veranderen en aan te passen aan de beweging in de markt. Het grootste knelpunt binnen bedrijven is de IT-afdeling. Je hebt veel developers nodig om veranderingen aan te brengen binnen interne applicaties. Hierdoor is de organisatie simpelweg niet in staat om snel in te spelen op veranderingen.

Een voorbeeld: het toevoegen van een knop aan een website kan 10 minuten tot maximaal een uur duren. Dit zijn kleine veranderingen die ontwikkelaars vaak afleiden van hun eigenlijke werk. Het is handig als tech savvy medewerkers deze wijzigingen zelf kunnen doorvoeren en testen met slechts een paar eenvoudige klikken. Dit kan met no-code.

Ook brengt no-code de IT-afdeling en de business dichterbij elkaar, waardoor er betere resultaten worden geboekt. Doordat no-code begrijpelijk is, heeft de business meer inzicht op de IT-afdeling. Zo ontstaat er een betere cohesie en is de business actief onderdeel in het ontwikkelen en beheren van applicaties.

“Een no-code oplossing neemt de kleine ‘probleempjes’ weg die je afleiden van je werk als developer.”

Doorontwikkelen met no-code
No-code applicatie-ontwikkeling neemt veel tijdrovende taken weg voor developers, zodat zij meer tijd en ruimte hebben om zich te focussen op wat er echt toe doet: goede applicaties ontwikkelen. Het is een manier van ontwikkelen waarmee je echt samen met de klant aan het werk gaat. Applicaties ontwikkeld met no-code zijn tegenwoordig van zulke hoge kwaliteit dat ze niet onderdoen aan traditioneel ontwikkelde applicaties. Jouw ervaring als developer neem je mee in het werk van no-code applicatie-developer. 

Holder zoekt Holderianen

Mis niks meer en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Dennis Stoelwinder

Contentmarketeer

Tijdens zijn studie Commerciële Economie aan de HvA verdiepte Dennis zich in de wereld van innovatie. Als Contentmarketeer bij Holder zet hij met veel plezier deze lijn door en neemt hij je mee in het tijdperk van de digitale transformatie.